Burn out?

In sommige periodes neem je te veel hooi op je vork en komt er van alles op je af, een verhuizing, zorgen voor anderen of geldproblemen. Overbelasting kan versterkt worden door slaapproblemen, verkeerde voeding of leefgewoontes. Ben je al moe, dan is het namelijk extra moeilijk om te sporten, gezond te eten. En soms kun je niet in slaap komen of wordt je wakker van de stress. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Op zo'n moment is het fijn om met natuurlijke ondersteuning een extra steuntje in je rug te krijgen. Ook kan het overlijden van een dierbare of ander intens verdriet kan alle energie opslurpen. Ook hier kan een homeopathisch middel je helpen.

 

Ga je te lang over je grenzen heen, dan kan er een burn out ontstaan. Je hebt dan langere tijd te veel van jezelf gevraagd. Een burn out ontstaat vaak ongemerkt, het sluipt er langzaam in. Vaak komt het door een gebrek aan autonomie. Je wilt het anderen te veel naar je zin maken en staat niet meer aan het roer van je eigen leven. Je bent lief voor anderen, voelt je verantwoordelijk, je wilt aan alles voldoen en geeft onvoldoende je eigen grens aan. Je bent zo hard aan het werk of aan het zorgen dat je vergeet voldoende rust te pakken in je leven. Als je een burn out hebt, verdwijnen de klachten vaak niet als je ziek thuis blijft of minder gaat werken. Het gaat vaak om de druk die je jezelf of die je omgeving je oplegt. Je zit je te veel in je hoofd en bent je het contact met je lichaam verloren. Natuurlijke middelen en extra inzicht kunnen je helpen om weer grip op je eigen leven te krijgen.

Jezelf in het middelpunt

Veel mensen willen gezonder leven. Ken je dat? Je hebt allemaal goede voornemens, ik zou eigenlijk meer moeten sporten, eerder naar bed moeten, meer leuke dingen moeten doen. Maar het komt er niet van. Je hebt er de energie niet voor. Vaak zitten we in een negatieve spiraal van onze gewoonte.

Hoe vaak is het niet dat een heftige gebeurtenis of een heftige situatie een ziekte triggert. Hoe vaak is het niet dat mensen te veel stress hebben op het werk of in de familie en daardoor vatbaar worden voor ziektes. Je staat al met 1-0 achter als je uit balans bent. Daardoor ben je veel vatbaarder voor ziektes. Maar wat is deze balans dan en hoe pak je dat aan?

 

Om anders te gaan leven en gezonder te worden moet je deze spiraal doorbreken. En dat is soms er lastig. Het lukt wel eventjes, maar dat is op kracht en discipline. Hoe hou je dit vast? Mijn visie is dat je dit kan doorbreken door heel planmatig steeds kleine stapjes te maken in je nieuwe gewoontes. Die gewoontes moet je op een aantal gebieden aanpakken. Afhankelijk van jouw situatie en jouw zwakke kanten ga je aan de slag om uit je energielekken te komen.

 

Als er mensen bij mij op consult komen dat praat ik zo’n 1,5 uur met iemand. Ik vraag de klachten uit en hoe mensen leven. In zo’n eerste consult ben ik vooral op zoek naar een homeopathisch middel, passend bij de klachten van de persoon tegenover me. In zo’n eerste consult is meestal te weinig tijd heel diep in te gaan op iemands levensstijl en de energielekken die iemand heeft. In latere consulten komt hier meer ruimte voor. We hebben dan al veel samen besproken en vanuit de natuurgeneeskunde kan ik dan ook beoordelen welke organen zwakker bij je zijn. Ik zal je dan ook uitleggen waarom bepaalde gewoontes voor jouw juist goed of averechts werken. Vaak weet je al wel wat goed voor je is, maar met een extra uitleg waarom dat zo is, maakt vaak de kracht tot verandering groter. 

 

Omdat structuur inzicht en houvast geeft, heb ik een energiewiel gemaakt. Heel methodisch gaan we na welke gewoontes en gebruiken je hebt op zes onderdelen. We onderzoeken waar jouw energielekken zitten. Op basis van het verhaal dat ik van je heb gehoord kan ik ook aangeven waar je specifiek op moet letten, omdat daar jouw gevoeligheden en disbalans zit. De onderdelen zijn:

  • Slapen
  • Voeding
  • Beweging
  • Ontspanning
  • Zingeving
  • Sociaal netwerk

 

burn out

Als je het energiewiel goed bekijkt, zie je dat de vlakken op een bepaalde manier geordend zijn. Het is verdeeld in een boven en onderkant. De onderkant staat voor het fysieke deel, dus gezond eten, bewegen en voldoende slaap. De bovenkant staat voor het mentaal emotionele stuk en bevat de onderdelen ontspanning, zingeving en sociaal netwerk. De linkerkant staat voor ontspanning  en de rechterkant staat voor beweging en interactie.

 

We nemen de onderdelen door en geven met een elastiekje aan hoeveel spanning er op een bepaald onderdeel staat. Zo krijg je een totaaloverzicht van waar bij jouw de spanning zit. 

Door het op deze manier visueel te maken, krijg je overzicht en kun je heel doelgericht keuzes maken om gezonder te leven zonder dat je heel je leven om moet gooien. 

 

Wil je meer weten, vul onderstaand contactformulier in.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.