Lyme klachten lijken op Fibromyalgie

Klachten bij de ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is op dit moment de snelst groeiende infectieziekte. Het is de meest gecompliceerde en uitgekiende bacterie die we op dit moment kennen. De ziekte van Lyme is een multi-systeemziekte. De diagnose van de ziekte van Lyme is moeilijk te stellen. De klachten lopen zeer uiteen. En zelfs verschillen de meningen hoe de overdracht kan plaatsvinden. 

De ziekte van Lyme is erg lastig te herkennen en ook niet altijd goed aan te tonen. Toch zijn er klachten die wijzen naar deze ziekte.

 • Pijn gewrichten en/of spieren
 • De klachten verspringen
 • Pijn in je knieën, vergelijkbaar met een soort spierpijn?
 • Vermoeid zonder reden
 • Verspringende klachten van artritis
 • Wazige ogen, slecht zicht
 • Dubbel zien
 • Evenwichtsstoornissen
 • Vage, steeds wisselende klachten
 • Fibromyalgie achtige pijnen
 • Nachtelijke zweetaanvallen
 • Hartkloppingen

 

Omdat ik ook persoonlijk ervaring heb met de ziekte van Lyme, heb ik me hierin sterk verdiept. Een combinatie van homeopathie, supplementen en kruiden versterk je jouw immuunsysteem. Ik heb persoonlijk ervaren dat de klachten hierdoor sterk verminderen.

Herken je enkele van bovenstaande klachten? Heb je het gevoel dat er meer aan de hand is, maar je weet niet wat?  Wil je weten of ik iets voor je kan betekenen? Maak een afspraak.


Hoe weet je of je de ziekte van Lyme hebt?

Door de complexiteit van Lyme is het niet vreemd dat het vaak een hele tijd duurt voordat bij iemand de ziekte van Lyme wordt geconstateerd. Ik ben er van overtuigd dat er veel mensen met vage klachten rondlopen die eigenlijk de ziekte van Lyme hebben. Typerend voor de ziekte van Lyme is dat de klachten komen en gaan. De klachten kunnen op verschillende gebieden spelen: neurologisch (zenuwstelsel en hersenen), dermatologisch (huid), reumatologisch (spieren en gewrichten), hart, ogen en psychische klachten. De Borrelia bacterie kan alles in het lichaam aantasten. Hoe ziek iemand wordt heeft te maken met de hoeveelheid bacteriën, hoe lang de bacterie al in je lijf zit, jouw immuunsysteem en de andere belastingen in jouw lichaam.

 

De diagnose is lastig te stellen, omdat klachten die bij Lyme passen ook bij allerlei andere gezondheidsproblemen voorkomen. De gangbare lymetesten die door de huisarts worden gedaan zijn meestal antistoftesten zoals de ELISA test en de Western Blot-test. Deze testen blijken niet betrouwbaar te zijn. Ze tonen alleen de antistoffen aan die je aanmaakt tegen de Borrelia bacterie. Vaak heeft je lichaam een tijdje nodig om antistoffen te produceren. Daarnaast wordt vaak de meestal alleen  voorkomende vorm van de Borrelia bacterie getest (Borrelia Burgdoferi), terwijl er een aantal andere soorten Borrelia zijn. Ook hebben de mensen met de ziekte van Lyme vaak verschillende co-infecties. Het is dus erg lastig om een goede diagnose te stellen. Vaak zal een combinatie van je klachten, je ziektegeschiedenis en je bloedwaarden wijzen richting een diagnose van de ziekte van Lyme.

 

Bekend is dat na een beet van een teek er een kenmerkende ring, de Erythema Migrans, kan ontstaan. Deze ring krijg je overigens maar bij één variant van de Borrelia bacterie, andere varianten geven geen ring. Niet bij iedereen met Lyme is zo’n vlek of ring zichtbaar. En sommige mensen hebben zelfs de tekenbeet nooit opgemerkt. Geen ring en geen tekenbeet zegt dus niet zoveel over of je de ziekte kan hebben. Ook verschillen de meningen over hoe de ziekte overgedragen kan worden. De meeste mensen weten dat deze door de teek wordt overgedragen. Maar wist je dat er ook andere dragers zijn en dat er zelfs vermoedens zijn dat de ziekte van mens op mens overgedragen kan worden?

Behandeling van de ziekte van Lyme

Als je bij de huisarts komt met een kenmerkende ring (Erythema Migrans) of een vermoeden dat je de ziekte van Lyme hebt, dan zal deze je antibiotica geven. Omdat de Borrelia bacterie zich erg langzaam deelt, moet er eigenlijk voor langere tijd antibiotica worden gegeven om effect te hebben. Ook heeft de Borrelia een slim systeem om te overleven doordat het verschillende vormen kan aannemen. Op het moment dat het een inactieve vorm aanneemt, heeft antibiotica geen effect. Als je bent geïnfecteerd met de Borrelia bacterie, hoeft je nog geen symptomen te krijgen van de ziekte van Lyme. Je krijgt ze pas als de besmetting een infectie wordt. Bij iemand met een gezond immuunsysteem hebben de bacteriën minder kans om zich uit te breiden en te groeien tot een infectie. In dat geval kan soms jaren later de bacterie wel actief worden en zich ontwikkelen tot een infectie.

 

Door de ziekte van Lyme van meerdere kanten aan te pakken heb je de meeste kans op succes. Door de samenwerking tussen reguliere en natuurlijke geneeswijzen worden de mogelijkheden versterkt om te herstellen van de ziekte van Lyme. Door een homeopathisch middel en ondersteunende supplementen zal ik jouw immuunsysteem versterken. Ook kan ik specifieke homeopathische middelen inzetten op een klacht zoals bijvoorbeeld stijfheid van de gewrichten. Er is een aantal middelen dat ik regelmatig inzet om bijvoorbeeld vermoeidheid, stijfheid van gewrichten en andere klachten die horen bij de ziekte van Lyme te verminderen.