Tekort aan mineraal of vitamine testen

apeldoorn testen mineralen en vitamines

Door tekorten aan mineralen of vitamines kunnen processen in je lichaam niet optimaal functioneren. Dit kan vermoeidheid veroorzaken.

Het is niet zo dat als je gezond eet, dat je dan geen tekorten oploopt. In de voeding van tegenwoordig zitten vaak minder voedingsstoffen dan vroeger. Ook kan ouderdom of een slechte darmwerking ervoor zorgen dat je onvoldoende voedingstoffen kunt opnemen. En door bijvoorbeeld veelvuldig medicijngebruik kunnen ook tekorten optreden.  Maagzuurremmers (bijv. Omeprazol) en Metformine veroorzaken vaak een vitamine B12 tekort. Statines hebben bijvoorbeeld invloed op de magnesiumstatus. Veel voorkomende tekorten zijn ijzer, vitamine D, vitamine B12 en magnesium. 

Bij het gebruik van bepaalde medicatie, maar ook door symptomen die ik herken als het gevolg van een tekort aan bepaalde mineralen of vitamines kan ik een vermoeden krijgen van een tekort. Als ik zo'n vermoeden heb, kan ik dat uittesten met een kleine vingerprik. In de behandeling is het echter vaak onvoldoende om alleen deze vitamines of mineralen aan te vullen. Vaak is er een bredere disbalans en is er een wisselwerking met andere vitamines en mineralen. Daarom zal ik dit tekort altijd behandelen in bredere context.

Mijn benadering is holistisch, dus dat betekent dat ik nooit alleen dit tekort zal behandelen. Ik zal dus altijd verder kijken, want een tekort op een bepaalde vitamine of mineraal wijst op een verstoring van de totale balans. Ik zal leefgewoontes en voedingsadviezen met je bespreken. Met een homeopathisch middel zal ik je dan weer verder ondersteunen, zodat je weer in balans komt.

Vermoeid, niet lekker in je vel?

Een B12-tekort is een van de meest voorkomende tekorten in de praktijk. Vitamine B12 heeft veel invloed op je gezondheid. Een tekort aan B12 heeft vaak een slopend chronisch verloop en is lastig op te merken.

 

Vitamine B12 is een belangrijke B vitamine die een rol speelt bij het zenuwstelsel, de hersenfunctie en de productie van rode bloedcellen. Vitamine B12 komt vooral voor in dierlijke voeding, waaronder vis, vlees, gevogelte, eieren en zuivelproducten.

  • Sommige mensen krijgen onvoldoende van deze vitamine B12 binnen. Als je bijvoorbeeld vegetarisch of veganistisch eet, dan is het belangrijk om hierop te letten.
  • Maar veel vaker komt het voor dat er wel genoeg vitamine B12 in de voeding zit, maar dat het lichaam het niet goed kan opnemen of teveel gebruikt. Bijvoorbeeld door het gebruik van bepaalde medicatie, zoals maagzuurremmers, Metformine of Questra.
  • Daarnaast kunnen we gedurende ons leven vitamine B12 steeds minder goed opnemen uit onze voeding. Bij oudere mensen komt een vitamine B12 tekort vaak voor. Dit test ik dan vaak in combinatie met vitamine D.

Een tekort kan zich langzaam ontwikkelen en de symptomen verschijnen meestal geleidelijk en worden langzaam intenser. Een vitamine B12 tekort brengt een reeks aan symptomen met zich mee die vaak over het hoofd worden gezien of verward worden met een ander ongemak. Het is belangrijk om al een in vroeg stadium in te grijpen bij een B12 tekort, omdat daarmee ernstige neurologische problemen of bloedziektes voorkomen kunnen worden.

 

In mijn praktijk ben ik alert op de diverse symptomen die een mogelijk B12 tekort kunnen veroorzaken. Daarnaast kan ik bij een vermoeden van een B12 tekort een vingerprik bloedtest uit laten voeren. Bij een geconstateerd tekort is het belangrijk om niet alleen naar de juiste vorm van B12 te kijken maar ook de interactie met andere supplementen en medicatie mee te nemen.