· 

Obstipatie en zwangerschap

Obstipatie of verstopping, is een vervelende kwaal. Het komt vaak voor. Vooral tijdens de zwangerschap hebben veel vrouwen er last van.

 

 

Obstipatie

85% Van de vrouwen heeft tijdens de zwangerschap last van obstipatie

Door de verandering van hormonen kun je tijdens je zwangerschap extra last hebben van verstoppingen. Het hormoon progesteron zorgt er namelijk voor dat je darmen langzamer werken tijdens je zwangerschap. Naarmate je kindje groter wordt, zullen je darmen in je buik worden weggedrukt. Hierdoor kun je moeilijker naar het toilet en zal je ontlasting vaak harder zijn.

 

Wat kun je doen bij obstipatie?

Heb je last van obstipatie? Dan gelden de volgende drie punten, zowel in je zwangerschap als daarna.

 

1) Beweeg voldoende

Je hoeft niet perse te sporten, gewoon bewegen is ook goed. Wandel bijvoorbeeld elke dag een stuk. Met wandelen stimuleer je jouw darmen en daardoor ook je spijsvertering. Heb je niet elke dag ontlasting of wordt je ontlasting harder, loop dan een extra rondje door de wijk. Dit is de meest simpele manier om meer beweging te krijgen en je darmen aan het werk te zetten.

 

2) Drink

Als je weinig drinkt zul je zien dat je ontlasting droger wordt. Zorg dus dat je voldoende drinkt. Je hoeft echt geen liters water te drinken, maar drink regelmatig. Er zijn veel mensen die bijna geen dorstprikkel hebben. Heb jij dat ook? Zet dan een flesje water bij je in de buurt of plan vaste momenten op de dag wanneer je een glas water drinkt. WATER? Ja, het liefst water. Je zult

merken dat als je vaker water gaat drinken, je het steeds meer gaat waarderen.

 

3) Vezels.

Eet veel vezels. Eet volkorenproducten en eet ook de schil van het (biologische) fruit. De meeste groenten en peulvruchten bevatten veel vezels. Vezels in je eten stimuleren de darmwerking en houden vocht vast in je ontlasting. Het helpt ontzettend goed tegen verstopping.

 

Blijf je desondanks nog last houden van obstipatie? Er zijn verschillende natuurlijke middelen om je darmen te stimuleren. ’s Ochtends een glas lauw water drinken bij het opstaan activeert je spijsvertering. Soms werkt sinaasappelsap, pruimen,

Roosvicee Laxo of een probiotica. Maar nummer 1 is toch wel Psylliumzaad.

 

 

Psylliumzaad maakt de ontlasting zachter en soepeler

Psylliumzaad of vlozaad wordt bij de drogist verkocht als Volcolon of Metamucil. Vaak bevatten deze varianten weer kunstmatige zoetstoffen. Daarom ben ik zelf meer voorstander van de natuurlijke variant; gewoon gemalen psylliumzaad zonder toevoegingen. Je kunt het psylliumzaad door de yoghurt doen of in een glas water. Let hierbij op dat je de gemalen variant hebt en dat je voldoende vocht erbij inneemt, minimaal 1 glas per lepel psylliumzaad. Ik koop mijn psylliumzaad bij Marry’s kruidenhuis in Beekbergen. Bekijk haar website voor meer informatie.

 

Psylliumzaad werkt ook goed bij andere klachten zoals candida infecties, PDS of een te hoog cholesterol. Het je last van brandend maagzuur? Zet naast je bed een glas water met 2 theelepels gemalen psylliumzaad erin. Dit wordt een gelachtige substantie. Drink hier een beetje van als je last hebt van brandend maagzuur. Psylliumzaad reguleert de hoeveelheid zuur in je maag en zorgt dat er minder zuur omhoog komt.

 

 

Tot slot

Het is belangrijk om naar het toilet te gaan zodra je aandrang voelt. Als je het uitstelt, kan de darminhoud gaan indikken en heb je extra kans op obstipatie. Van uitstel volgt hier dus vaak letterlijk afstel.

Let erop dat je niet te hard drukt. Dit is erg slecht voor je darmen en kan o.a. aambeien veroorzaken. Soms gaat het makkelijker als je jouw houding op het toilet iets verandert. Zet je voeten bijvoorbeeld op een krukje. Dit is een natuurlijker

houding om te ontlasten.

 

Ik hoop dat deze tips voor jou werken. Zo niet, kom gerust langs om te kijken wat homeopathie voor jou kan doen.