· 

Schildklierproblemen en zwangerschap

Schildklierproblemen geven je het gevoel of je in een emotionele achtbaan zit. Vaak lijken schildklierklachten op

zwangerschapsklachten en worden ze niet ontdekt in de zwangerschapsperiode.

Dit moet je weten over schildklier en zwangerschap.

Wat is de schildklier?

De schildklier is een ontzettend belangrijk orgaan dat van invloed is op je stofwisseling, energie en psyche. Het is vlindervormig en ligt vlak voor de luchtpijp. De hypofyse in onze hersenen stimuleert de schildklier met het hormoon TSH. Deze TSH zet de schildklier aan om T4 en T3 te maken. T3 is het actieve hormoon en T4 is een soort voorraad. In de cellen van de lever, spieren en hersenen kan T4 omgezet worden in T3. Dit noemen we conversie.

Dit evenwicht van hormonen kan door verschillende oorzaken verstoord worden. Vaak hebben schildklierziektes te maken met een niet goed werkend afweersysteem. Als je een schildklierziekte hebt dan kan dat van invloed zijn op je zwangerschap. Tijdens en na een zwangerschap ontstaan ook vaak (tijdelijk) schildklierproblemen. Dit komt meer voor dan je denkt.

Te snel of te langzaam

Soms is de schildklier niet goed afgesteld. Bij hyperthyreoïde maakt de schildklier te veel hormonen aan en bij hypothyreoïde te weinig. Vaak lijken schildklierklachten op zwangerschapsklachten. En heb je het idee dat je in een

emotionele achtbaan zit.

Bij hyperthyreoïde is er vaak opgejaagdheid, labiel voelen, diarree, misselijkheid, snelle hartslag, warmte intolerantie. Bij

hypothyreoïde zien we vermoeidheid, kouwelijkheid, obstipatie, haaruitval of brokkelige nagels.

Heb je al schildklierproblemen voor de zwangerschap?

Schildklierproblemen kunnen ook leiden tot verminderde vruchtbaarheid en kunnen miskramen veroorzaken. Het is belangrijk om te zorgen dat je schildklierhormoon op orde is als je zwanger wordt. Dit is belangrijk om zwanger te worden, maar ook voor de ontwikkeling van je kind. Vrouwen die voor hun zwangerschap al schildklierklachten hadden, slikken vaak medicijnen. Vaak gaat dat om:

  • Levothyroxine/T4, zoals Thyrax, Euthyrox of Eltroxin
  • Liothyronine/T3 , zoals Cytomel
  • Dierlijk schildklierpoeder (bevat T4­ en T3­hormoon)

Vrouwen die Cytomel of een dierlijk schildklierhormoon (T3) slikken, wordt aangeraden om vóór een zwangerschap over te stappen op Levothyroxine (T4). De hersenen van de foetus hebben juist T4 nodig, en slikken van T3 zorgt voor hogere T3

concentraties in het bloed.

 

Tijdens de zwangerschap is er vaak sprake van een verhoogde behoefte aan het schildklierhormoon. Dat komt door de zwangerschap zelf en de behoefte van de foetus. Dit is vooral zo in de eerste drie maanden, als de foetus zelf nog geen

schildklier heeft ontwikkeld. Als je al schildkliermedicatie slikt is het tijdens de zwangerschap, vooral aan het begin, belangrijk om de schildklierwaardes goed te controleren. Vaak is al vroeg in de zwangerschap een hogere dosering nodig. Bij een slecht werkende schildklier kunnen groei en geestelijke ontwikkeling van de baby achterblijven. Let wel op, de normaal

waardes van de schildklier zijn anders en variëren gedurende de zwangerschap.

 

Wees ook na de zwangerschap alert op je schildklierwaardes. Bij vrouwen met schildklierafwijkingen komen stemmingsveranderingen in de periode na de zwangerschap vaker voor. Depressie kan ook het gevolg zijn van afwijkende

schildklierwaardes. Laat je hier op testen.

Schildklierproblemen die ontstaan na of in de zwangerschap

Soms ontstaat er tijdelijk in de zwangerschap hyperthyreoïde omdat het HCG de schildklier stimuleert. Dit komt vaker voor bij overmatig braken (Hypermesis gravidarum) in de zwangerschap of bij zwangerschappen van meerlingen.

 

Veel vaker is de zwangerschap een uitlokkende factor van een aantal schildklierziektes. We denken dat het komt doordat het immuunsysteem verandert. Schildklierziektes zijn vaak auto-immuunziektes zoals de ziekte van Graves of de ziekte van

Hashimoto.

 

In het eerste half jaar na de bevalling of na het stoppen van borstvoeding heb je een grotere kans op een ontsteking aan de schildklier (Postpartum Thyreoïditis). Bij 7% van de pas bevallen vrouwen komt dit voor. De symptomen lijken op het

ontzwangeren en daardoor wordt een schildklierziekte niet snel ontdekt. Vaak gaat de ontsteking weer vanzelf voorbij,

maar soms blijven vrouwen hier last van hebben. Door de TSH waarde te controleren, en eventueel ook TPO antistoffen, kan veel onbegrip voorkomen worden.

 

Blijkt uit de onderzoeken dat u een schildklier aandoening heeft, kies dan voor een geïntegreerde aanpak. De synthetische schildkliermedicatie zal alleen je schildklierwaardes weer herstellen. Een homeopathische behandeling kijkt naar

het totaal om daar de balans te herstellen. Tijdens de homeopatische behandeling kan het dan gebeuren dat je minder synthetische schildkliermedicatie nodig heeft of dat er zelfs gestopt kan worden. Natuurlijk gaat dit dan altijd in overleg

met de voorschrijvende huisarts.

 

Maak een afspraak voor meer informatie