· 

Hoe werkt Homeopathie?

Homeopathie

Hoewel dit een hele grote veelomvattende titel is, gaat het geen groot filosofisch verhaal worden. Ben je daar wel naar op zoek, dan moet je nu stoppen met lezen. Je mag me wel bellen voor een afspraak als je meer wilt weten.

 

Wil je niet alle ins en outs weten, maar wel weten wat je van homeopathie kunt verwachten? Dan is dit verhaal voor jou bestemd. Dit is het verhaal dat ik vaak in de praktijk vertel om uit te leggen hoe homeopathie werkt.

 

Homeopathie is een andere wereld dan de reguliere gezondheidszorg. Beide kunnen wel heel goed met en naast elkaar bestaan. Maar binnen homeopathie is het anders denken. Ik kijk niet naar één klacht, maar naar jou als persoon met al je klachten. Dus zelfs al kom je voor een ingegroeide teennagel, dan wil ik ook je andere klachten weten. Het is dan namelijk niet alleen je grote teen die ziek is, maar jij als totaal. Jouw hele totaal is onlosmakelijk verbonden met elkaar.

 

Een ander groot verschil is dat je moet stoppen als het middel werkt. Dat is anders dan de reguliere medicatie en hoe we zijn opgevoed. Bij een pil van je huisarts ga je juist door als het werkt. Bij een homeopathisch middel moet je juist stoppen

zodra het werkt. Ik wil namelijk niet dat de pil het werk doet, maar dat je zelf aan het werk gezet wordt om je balans te herstellen. Bij mij wordt je niet afhankelijk van een medicijn, maar homeopathie zorgt dat het zelfherstellend vermogen geactiveerd wordt.

 

Hoe dat werkt? Dat vertel ik je met onderstaand beeldverhaal.

De situatie

Zie het poppetje hiernaast: Mr. Green Stickman.

Hij komt bij mij omdat hij last van zijn rug heeft. Daarnaast is zijn linker voet stijf en hij ziet alles scheef. Reguliere pillen tegen de pijn helpen wel even, maar als hij stopt dan komt de pijn terug. Hij heeft veel last van bijwerkingen van de pillen, die geven hem pijn in de zij en hoofdpijn.

Ik schrijf het nu plastisch op. Maar je kunt Mr. Green Stickman voorstellen als iemand die een klacht heeft. Het lichaam heeft een disbalans zoals dit poppetje scheef staat en minder in balans is.

Reguliere medicatie

De medicatie die Mr. Green Stickman krijgt, zorgt dat zijn rug ontlast wordt.

Je kunt het voorstellen als de ondersteunende rode blokken in het plaatje hiernaast. De pijn in zijn rug wordt minder. Helaas duwen de blokken in zijn hoofd en zij, waardoor er bijwerkingen ontstaan. Zodra Mr. Green Stickman stopt met de medicatie, komen de oude klachten terug.

Homeopatisch

Als Mr. Green Stickman bij mij op consult komt, neem ik eerst een uitgebreide anamnese af. Ik heb verschillende middelen voor pijn in de rug, of stijve voeten. Maar ik zoek steeds naar een totaalbeeld wat passend is. Ik schrijf dus het middel voor dat het beste aansluit bij het totale gezondheidsbeeld

van Mr. Green Stickman.

 

Wat dit homeopathische middel eigenlijk doet kan ik het best uitleggen met het plaatje hiernaast. Zie je de kleine groene pijl? Het homeopathische middel geeft hem als het ware een duwtje naar links. Als je te hard duwt valt hij om. Klopt. Maar als je heel zachtjes duwt? ...

Als ik heel zachtjes duw, dan is de natuurlijke reactie om tegendruk te geven. Daardoor beweegt hij zich vanzelf de goede kant op en gaat hij weer rechtop staan (de dikke groene pijl).

 

Het homeopathisch middel zet als het ware je zelfherstellend vermogen aan tot actie. Je wordt je ervan bewust dat je scheef staat en gaat recht staan, waardoor je klachten verdwijnen.

Stoppen als het homeopathische middel werkt!

Ik vertel dit bovenstaande verhaal vaak in mijn praktijk om aan te geven dat je juist moet stoppen als het homeopathische middel werkt. Dat is niet wat we gewend zijn met reguliere medicatie, maar dat is wel hoe homeopathie werkt. Het is juist dan van belang om te stoppen en te wachten om te kijken in hoeverre je zelfherstellend vermogen het herstel kan doorzetten.

 

In veel gevallen werkt homeopathie niet zo snel als een pilletje tegen de pijn van de dokter. Soms wel, maar vaak gaat het langzamer. Maar je onderdrukt de symptomen niet en wordt niet afhankelijk van een medicijn. Het homeopathisch middel heeft geen bijwerkingen. En je wordt echt gezonder in plaats van dat je je lichaam extra belast.

Daarom is homeopathie voor mij dé aanpak voor je gezondheid.

Reactie schrijven

Commentaren: 0