· 

Pollenkuur

Hooikoorts? Probeer een pollenkuur!

Ben jij iemand die elk jaar weer kampt met een stevige hooikoorts. Informeer dan bij mij naar een homeopathische pollenkuur.  In een kort consult leg ik je uit hoe het werkt en krijg je de korrels mee.


En daar zit je dan weer met enorme jeuk in je ogen, de tranen lopen zo nu en dan over de wangen. Je krijgt niesaanvallen met wel 10 keer achter elkaar niezen, tegen het einde van de middag ben je doodmoe en je humeur is nou niet zo zonnig als het weer. Maar wat wil je ook, je ziet er ook niet uit met die rode waterige ogen, die rode neus en de huid onder de neus die ruw en pijnlijk is van het scherpe snot wat er doorlopend uitkomt. Fel licht verdraag je niet dus zit je midden in de zomer binnen, omdat je het buiten niet uit kunt houden. Een koude washand op je ogen geeft tijdelijk wat verlichting. Verder ben je de enige die hoopt dat het snel gaat regenen. Of is er nog iets anders wat kan helpen?

Wat is hooikoorts eigenlijk?

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van bloeiende bomen of planten en grassen. Het stuifmeel, dat wordt ook wel pollen genoemd, zweeft dan door de lucht en kan voor een overgevoelige reactie zorgen in de slijmvliezen van de neus-, mond en keelholte. De meeste mensen krijgen dan klachten zoals een loopneus, een jeukende neus, verstopte neus, last van niezen, branderige ogen, hoesten of een pijnlijke keel. De standaard hooikoorts klachten lijken een beetje op verkoudheidsklachten. Maar de klachten zijn bij iedereen net iets verschillend, zo kunnen jeuk aan de oren, het gehemelte of hoofdpijn ook bij hooikoortsklachten voorkomen.

De periode dat je last hebt van de hooikoorts is afhankelijk van de bloeiperioden van de grassen, bomen en planten waar je allergisch voor bent. Je ziet de laatste jaren dat het weer afwijkt van normaal en het warmer of juist kouder is. Daardoor staan de planten, bomen en grassen ook op een ander moment in bloei, en dat zorgt er dus ook voor dat je hooikoortsklachten verschuiven.

Je immuunsysteem

Hooikoorts is een reactie van je immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen, zoals stuifmeel van grassen, bomen en planten. Deze stoffen zijn in principe ongevaarlijk, maar jouw lichaam reageert daarop met een allergische reactie. Deze allergische reactie betekent dat het immuunsysteem eigenlijk overactief is.

 

Als je reageert op bepaalde pollen, dan zie je vaak dat je ook reageert op bepaald voedsel. Vaak zijn dat vaste combinaties. Zo kan iemand met hooikoorts voor berkenpollen ook reageren op het eten van appels, peren, kersen en hazelnoten. Dit heet kruisreacties. Dit waarschijnlijk omdat de allergenen in de voeding en in de pollen aan elkaar verwant zijn. Als je dus weet welke pollen bij jou de hooikoorts veroorzaken, dan loont het ook om de kruisreacties te onderzoeken. Het kan best zijn dat je niet allergisch bent voor deze voedingsmiddelen, maar dat je wel gevoelig bent voor deze voedingsmiddelen. Door dan deze voeding weg te laten, geef je jouw immuunsysteem meer rust.

 

Bij allergie voor Periode Mogelijke kruisreacties
Graspollen april tm half okt Aardappel, tarwe, tomaat, pinda, boekweit
Bijvoetpollen (Artemisia Vulgaris) augustus

Anijs, kervel, dille, karwij, koriander, pastinaak, wortel,

peterselie, venkel

Berkenpollen april tm mei

Aardbeien, amandel, abrikoos, appel, braam, framboos,

kers, nectarine, peer, perzik, pruim, zwarte bes

En noten, met name hazelnoot. Wortel, selderij, aardappel

Timothee graspollen mei tm sept Aardappel, appel, wortel, selderij

Histamine

Een allergie is dus een overreactie van de immuunsysteem. Het immuunsysteem slaat op hol door een bepaalde stof, deze stof noem je ook wel allergeen. Dat kan van alles zijn: dierenharen, huisstof, parfum, voeding en stuifmeel. Bij hooikoorts ben je dus allergisch voor pollen.

Bij een allergische reactie reageert het lichaam abnormaal op een bepaald stof omdat het lichaam ziet deze stof als vijand. Op zo'n moment maakt het lichaam veel histamine aan. Heb je hooikoorts? Dan komt er in de periode dat je hooikoorts opspeelt dus veel histamine vrij. En deze histamine zorgt dan voor de vervelende hooikoortsklachten. Na een tijdje breekt je lichaam het overschot af en verdwijnen de klachten weer.

Maar deze histamine zit ook in je voeding. Als je dus hooikoorts hebt EN veel histaminerijke voeding eet, dan zorg je dus voor nog meer histamine in je lichaam. Het is daarom slim om in de hooikoortsperiode voeding met veel histamine te vermijden.

 

In welke voedingsmiddelen zit veel histamine?:

  • Gefermenteerde producten: zuurkool, augurken, paddenstoelen, tempeh en andere sojaproducten
  • Kaas, vooral in camembert, brie, gruyère, cheddar, roquefort en Parmezaanse kaas
  • Vis, vooral in makreel, tonijn, kabeljauw, haring, sardines, garnalen en schaaldieren. En niet te vergeten alle vis in blik.
  • Kruiden en specerijen, vooral kaneel, anijs, sesamzaad, kruidnagel, mosterdzaad, komijn, koriander, gember, nootmuskaat en vanille.
  • Groenten als tomaten, spinazie, bietjes, avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit, frambozen.
  • Varkensvlees, lamsvlees en wild
  • Cider, bier en wijn. In rode wijn zit over het algemeen meer histamine dan in witte wijn.
  • Chocolade
  • Drop, ketjap, zaden en noten

Door deze producten zoveel mogelijk te vermijden tijdens het hooikoortsseizoen, gun je jouw lichaam rust.

 

In bijenpollen zit een stofje dat werkt als een natuurlijke histamineremmer. Er zijn mensen die na het gebruik van bijenpollen snel verlichting voelen van hun hooikoortsklachten. Bijen halen stuifmeel uit planten en voegen daar nectar aan toe, waarna ze er pollen (bolletjes) van vormen. Net als de honing is dit ook een product dat van bijen komt. Hoe gebruikt je dit? Begin voorzichtig en bouw het langzaam op. Begin met enkele korreltjes per dag en bouw het op naar een theelepel per dag tijdens de hooikoortsperiode, of zoveel als je nodig hebt.

Hoe kun je hooikoorts behandelen

Om te zorgen dat je minder last heb van hooikoorts, kun je allereerst proberen stuifmeel zoveel mogelijk te vermijden. Het vermijden van stuifmeel is vaak erg lastig. Maar je kunt hier wel op letten door ramen niet open te laten staan. Je kunt voordat je naar bed gaat je gezicht wassen en je haren borstelen, zodat je de pollen niet meeneemt in je bed. En vaak helpt het ook als je een beetje vaseline aan de binnenkant van je neus smeert. Zo komen de pollen niet direct op je slijmvliezen terecht en kun je minder last hebben van hooikoortsklachten. Vaseline rondom de ogen kan ook helpen bij jeukende ogen.

 

Ten tweede kun je de symptomen van hooikoorts verlichten door diverse middelen die je bij de drogisterij kunt kopen. Maar je kunt ook letten op je eten door het voedsel met kruisreacties zoveel mogelijk te vermijden. Ook is het slim om geen histaminerijk voedsel te eten.

Zie je het niet zitten om je voedingspatroon heel erg aan te passen, neem dan in ieder geval elke dag een eetlepel pure honing uit de streek waar je woont. Deze moet je dan niet verwarmen of in de thee doen, want dan gaan de werkzame enzymen kapot. De honing uit je eigen buurt is het beste, omdat deze stoffen bevat tegen de pollen in jouw omgeving waar je op reageert. Kies dus lokale honing die je koopt bij iemand in de buurt.

 

Ook zij er diverse homeopathische middelen ter ondersteuning van de symptomen van hooikoorts. 

 

Tot slot kun je als je last hebt van hooikoorts, immunotherapie ondergaan. Hiermee laat je je lichaam wennen aan de stof waar je allergisch voor bent, waardoor de klachten afnemen.

In de reguliere geneeskunde doen ze dit met de hooikoorts prik. Met behulp van injecties worden de stoffen waar je allergisch voor bent toegediend. Bij elke injectie is de dosis weer iets hoger zodat je lichaam langzaam aan de stofjes gewend raakt. Ditzelfde principe pas je toe als je gebruik maakt van een homeopathische pollen kuur.  

Homeopathische pollenkuur

Allergische reacties kunnen verdwijnen soms, maar het kan ook zijn dat de ene allergische reactie zich op de andere stapelt. Het lijkt er dus op dat een gezond lichaam met een gezond immuunsysteem beter reageert op lichaamsvreemde stoffen en het niet meer in actie komt als het niet nodig is. Als je een allergische reactie hebt waarbij het immuunsysteem overdreven reageert, is het dus goed om het immuunsysteem zo te versterken, dat het weet dat het niet meer zo heftig hoeft te reageren. Dit kun je doen door de gevoeligheid voor pollen te verlagen of de weerstand te verhogen.

 

Dit kan door een homeopathische constitutiebehandeling. Door met jou in gesprek te gaan over de aard van jouw allergie, de kenmerken, maar ook hoe de rest van jouw gesteldheid is, kan ik een goed passend homeopathisch middel vinden om jouw weerstand te ondersteunen. Voor de  juiste keuze van het voor jou passende middel is het ook belangrijk om andere dingen te weten als: hoe is je slaap, wat zijn je voedingsvoorkeuren, hoe ben je van temperatuur en iets over je karakter. Met een homeopathisch middel ondersteun ik je weerstand, waardoor je minder last hebt van de pollen en dus ook minder hooikoortsklachten hebt. Dit middel heeft niet alleen effect op je hooikoorts, maar ook op andere klachten, waardoor je als totaal beter in je vel komt te zitten.

Een homeopathische constitutiebehandeling duurt meerdere consulten. Daarentegen is het een hele goede investering in jouw weerstand en kom je veel lekkerder in je vel te zitten. 

 

Wil je een kortere weg? Dan kun je een homeopathische pollenkuur nemen. Hiermee verlaag je jouw gevoeligheid voor pollen. Daarmee bereik je dat je niet meer over-reageert wanneer je in contact komt met stoffen waar je allergisch voor bent. Een homeopathische pollenkuur doe je om beter beschermd te zijn en minder klachten te hebben. En als je een beetje geluk hebt, verdwijnt jouw hooikoorts helemaal.

Het is een kuur ter bescherming van de symptomen van de pollen, vandaar de naam pollenkuur. De kuur bestaat uit een vierdaagse serie van korrels die je onder je tong laat smelten. Daarna wacht je een week en herhaal je de kuur zo nodig. 

 

De homeopathische pollenkuur is een relatief korte en eenvoudige manier om je hooikoortsklachten te verminderen.

 

Wil je een homeopathische pollenkuur volgen, neem dan contact met me op. In een kort consult leg ik je uit hoe het werkt en krijg je de middelen mee.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.