· 

Tomatensoep

Wil jij een start maken om gezonder te gaan eten?  Om eerlijker te eten en meer echt zelf te gaan koken? Soms zit het een kleine dingen. Door fabrieksvoedsel te vermijden en meer zelf te maken, wordt je maaltijd al een stuk gezonder. Dus minder pakjes en zakjes en meer eerlijk eten. In mijn zoektocht naar simpele basic recepten om mijn dagelijkse maaltijden gezonder, eerlijker en lekkerder te maken, ben ik een aantal simpele en goed bruikbare recepten tegen gekomen. Deze deel ik graag met je.

Ontgiftende tomatensoep

Soep is een heerlijke uitvinding. Je kunt er alle restjes groenten en heel veel creativiteit in kwijt. Als je eenmaal een basis recept hebt, kun je hiermee eindeloos variëren. Soep is makkelijk te verteren, ontzettend gezond en de manier om meer groenten binnen te krijgen. Maar dan moet je het wel zelf maken. En gebruik alleen biologische bouillonblokjes, zonder gistextract. Vaak bevatten bouillonblokjes mononatriumglutamaat, en daar doe je je lijf geen plezier mee. 

Ingrediënten

Deze soep helpt je bloedsuikerspiegel te regulieren en ondersteunt je goede darmbacteriën. Dat komt door de combinatie van zoete aardappelen, uien en knoflook. Maak je een variant op deze soep: zorg dan in ieder geval voor ui, knoflook en veel kruiden.

  • 1 flinke ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 zoete aardappel
  • 2 tomaten
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 bouillonblokje
  • 1 ei 
  • gember, kurkuma
  • een paar brandneteltoppen (plukken met handschoenen aan)
  • peper, Keltisch zeezout

Brandnetel is super gezond en zit vol mineralen. Zorg wel dat je schone en jonge brandnetel hebt. Pluk de brandnetel met handschoenen aan, zodat hij je niet prikt. Als je hem onder heet water afspoelt en later in de hete soep doet, dan verdwijnen de stekels en zal hij niet meer prikken.

 

Je kunt ook een flinke scheut kokosmelk toevoegen aan deze soep. Dan vervang je het ei door de kokosmelk. Brandnetel kun je dan eventueel achterwege laten. Zo geef je de soep een meer oosters tintje. Door kokosmelk of het toevoegen van een ei, zal de soep wat langzamer verteren waardoor je langer vol blijft zitten. 

Bereiding

  • Fruit eerst de fijngesneden ui en knoflook in olie
  • Voeg de gesneden zoete aardappels toe, bak deze even mee. Voeg ook de tomaten toe.
  • Voeg het kleine blikje tomatenpuree toe.
  • Bak alles even mee en voeg dan gember en kurkuma toe en 1 liter water
  • Voeg een rauw ei toe en roer dit door de soep. Eventueel voeg je dan een bouillonblokje toe.
  • Kook de soep nu gaat. Als de soep gaar is, voeg je de brandneteltoppen toe en laat je deze even meekoken.
  • Vervolgens pureer je de soep met een staafmixer.
  • Proef de soep en voeg eventueel nog wat (verse) kruiden toe. 

Zo heb je in een handomdraai een heerlijke soep, voor bij de lunch of als tussendoortje.