Heel erg moe

Ben je heel erg moe, al voor een langere tijd? Het kan zijn dat je schildklier van slag is. 

 

In mijn praktijk zie ik vooral bij vrouwen vaak schildklierproblemen ontstaan na een langere periode van stress. Vaak hebben ze langere tijd veel ballen in de lucht gehouden; werk, gezin, zorg voor ouders, verhuizing. Gezond eten, op tijd naar bed, sporten, het helpt allemaal niet zoveel. En eerlijk gezegd, je kunt er vaak de moed niet meer voor opbrengen. 

Ook in periodes waarin veel van ons gevraagd wordt, zoals na een zwangerschap, na een overlijden van een dierbare, een scheiding, treden vaak schildklierproblemen op. 

Naast het heel erg moe zijn, zijn er ook andere symptomen die wijzen op problemen met je schildklier:

 • vermoeidheid
 • het lijkt of je in een emotionele achtbaan zit
 • geïrriteerd, vaak tegen je man of kinderen
 • je voelt je hormonaal uit balans
 • somberheid
 • kouwelijkheid
 • zweten
 • hartkloppingen
 • gewichtsverlies of juist moeilijk gewicht kunnen verliezen
 • droge huid
 • haaruitval
 • heesheid of benauwdheid
 • opgejaagd gevoel of juist heel erg duf

Als je het vermoeden hebt dat je schildklier niet goed werkt, dan kun je dit laten testen. Dat kan ik voor je doen, maar je kunt het ook bij de huisarts aanvragen. Vaak worden alleen TSH en FT4 getest, maar er zijn ook andere waardes die belangrijk zijn om te testen. Daarnaast zeggen deze waarden zeker niet alles. Een prettige instelling van de schildklierwaardes is sterk afhankelijk van persoon tot persoon. Vaak wordt er teveel waarde gehecht aan de uitslag van de gangbare bloedtesten en wordt er te weinig gekeken naar de daadwerkelijke klachten van de persoon. 

 

Ben je al langere tijd erg moe? Herken je een aantal klachten? Wil je graag weten wat ik voor je kan doen met natuurlijke middelen? Neem dan contact met me op. 

 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.


Wat is de schildklier?

De schildklier is een ontzettend belangrijk orgaan dat van invloed is op je stofwisseling, energie en psyche. Het is vlindervormig en ligt vlak voor de luchtpijp.

De hypofyse in onze hersenen stimuleert de schildklier met het hormoon TSH. Deze TSH zet de schildklier aan om T4 en T3 te maken. T3 is het actieve hormoon en T4 is een soort voorraad. In de cellen van de lever, spieren en hersenen kan T4 omgezet worden in T3. Dit noemen we conversie.

 

Dit evenwicht van hormonen kan door verschillende oorzaken verstoord worden. Vaak hebben schildklierziektes te maken met een niet goed werkend afweersysteem. Schildklierproblemen kunnen ontstaan na heftige emoties, zoals scheidingen of het overlijden van een dierbare. Tijdens en na een zwangerschap ontstaan ook vaak (tijdelijk) schildklierproblemen. Dit komt meer voor dan je denkt. Als je een schildklierziekte hebt dan kan dat van invloed zijn op je zwangerschap.

 

Te snelle of te langzame schildklier

In Nederland zijn ongeveer 800.000 mensen bekend met schildklierproblemen. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger, omdat veel mensen hun klachten niet in verband brengen met hun schildklier. Soms is de schildklier niet goed afgesteld. Bij hyperthyreoïde maakt de schildklier te veel hormonen aan en bij hypothyreoïde te weinig. Vaak lijken schildklierklachten op zwangerschapsklachten. En heb je het idee dat je in een emotionele achtbaan zit.

 

Hyperthyreoïde kenmerkt zich door een hoge hartslag, constant het gevoel van gejaagdheid. Soms zijn er uitpuilende ogen te zien en is de huid warm en vochtig. Ook kan de schildklier gezwollen zijn. Door de versnelling van het metabolisme hebben deze mensen vaak last van diarree en kunnen ze heel mager zijn. 

 

Bij hypothyreoïde is een te traag werkende schildklier. De meest gehoorde klachten zijn vermoeidheid, met name in de ochtend. In de loop van d dag wordt de vermoeidheid beer. Vaak zijn handen en voeten koud, is de huid droog en zijn er problemen met gewichtstoename. Ook spierkramen, reumatoïde klachten en stijfheid komt vaak voor. Maar ook depressieve stemming, obstipatie, een trage hartslag en haaruitval of brokkelige nagels. 

 

Te trage schildklier

Het meest voorkomende schildklierprobleem is een te traag werkende schildklier. Er zijn verschillende oorzaken aan te geven voor een langzaam werkende schildklier.  

 • Ziekte van Hashimoto: dit is een auto-immuunziekte waardoor er een chronische ontsteking aan de schildklier ontstaat. Hierdoor gaat hij steeds langzamer werken, waardoor er steeds meer klachten komen. 
 • Tekort aan Jodium kan de aanmaak van het schildklierhormoon remmen. 
 • Maar ook een tekort aan Selenium kan de oorzaak zijn van een traag werkende schildklier. Selenium is namelijk nodig om van inactief T4 actief T3 te maken. 
 • Naast Jodium en Selenium zijn andere vitamines en mineralen ook belangrijk voor de schildklier. Denk bijvoorbeeld aan vitamine A, vitamine B6, vitamine C, vitamine D, zink en magnesium Ook komen tekorten aan ijzer en B12 regelmatig voor bij hypertheroïdie. 
 • Er kan ook een probleem zijn met de aansturing van de hypofyse. De hypofyse regelt de aansturing van het schildklierhormoon. Deze hypofyse is erg gevoelig voor vergiftiging, bijvoorbeeld door zware metalen of medicijnen. Denk daarbij aan almagaanvullingen, bèta blokkers, antibiotica, maagzuurremmers, pijnstillers, cholesterolremmers of narcose.
 • BPA (Bisfenol A) is ook een bekende verstoorder van de schildklierwerking, omdat dit de receptoren van het schildklierhormoon blokkeert. Hier komen we in het dagelijks leven regelmatig mee in contact. Denk bijvoorbeeld aan plastic snijplanken, plastic borden en bestek, schoonmaakmiddelen, verpakkingsmateriaal, coating van blikgroenten enz. 
 • De allerbelangrijkste storende factor voor de schildklier is langdurige stress. 

Schildklierproblemen ontstaan meestal over langere tijd. Mensen kunnen jaren klachten hebben, zonder dat de bloedwaardes dat aangeven. Het is belangrijk om te kijken naar de symptomen die er zijn. Schildklierproblemen zijn vaak prima te behandelen met een combinatie van voeding, stressreductie en leefstijlaanpassing in combinatie met homeopathie en supplementen. 


Schildklierproblemen en zwangerschap

vruchtbaarheid

Vaak lijken schildklierklachten op zwangerschapsklachten en worden ze niet ontdekt in de zwangerschapsperiode. Schildklierproblemen kunnen ook leiden tot verminderde vruchtbaarheid en kunnen miskramen veroorzaken. Het is belangrijk om te zorgen dat je schildklierhormoon op orde is als je zwanger wordt. Dit is belangrijk om zwanger te worden, maar ook voor de ontwikkeling van je kind.

Vrouwen die voor hun zwangerschap al schildklierklachten hadden, slikken vaak medicijnen. Vaak gaat dat om:

 • Levothyroxine/T4, zoals Thyrax, Euthyrox of Eltroxin
 • Liothyronine/T3 , zoals Cytomel
 • Dierlijk schildklierpoeder (bevat T4­ en T3­hormoon)

Vrouwen die Cytomel of een dierlijk schildklierhormoon (T3) slikken, wordt aangeraden om vóór een zwangerschap over te stappen op Levothyroxine (T4). De hersenen van de foetus hebben juist T4 nodig, en slikken van T3 zorgt voor hogere T3 concentraties in het bloed.

zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is er vaak sprake van een verhoogde behoefte aan het schildklierhormoon. Dat komt door de zwangerschap zelf en de behoefte van de foetus. Dit is vooral zo in de eerste drie maanden, als de foetus zelf nog geen schildklier heeft ontwikkeld. Als je al schildkliermedicatie slikt is het tijdens de zwangerschap, vooral aan het begin, belangrijk om de schildklierwaardes goed te controleren. Vaak is al vroeg in de zwangerschap een hogere dosering nodig. Bij een slecht werkende schildklier kunnen groei en geestelijke ontwikkeling van de baby achterblijven. Let wel op, de normaal waardes van de schildklier zijn anders en variëren gedurende de zwangerschap. 

 

Soms ontstaat er tijdelijk in de zwangerschap hyperthyreoïde omdat het HCG de schildklier stimuleert. Dit komt vaker voor bij overmatig braken (Hypermesis gravidarum) in de zwangerschap of bij zwangerschappen van meerlingen.

 

 

na de bevalling

Wees ook na de zwangerschap alert op je schildklierwaardes. Bij vrouwen met schildklierafwijkingen komen stemmingsveranderingen in de periode na de zwangerschap vaker voor. Ook zijn er vrouwen die na de bevalling door blijven lopen met allerlei klachten, die eigenlijk het gevolg zijn van een niet goed werkende schildklier. 

Vaak is de zwangerschap een uitlokkende factor van een aantal schildklierziektes. We denken dat het komt doordat het immuunsysteem verandert. Schildklierziektes zijn vaak auto-immuunziektes zoals de ziekte van Graves of de ziekte van Hashimoto.

 

In het eerste half jaar na de bevalling of na het stoppen van borstvoeding heb je een grotere kans op een ontsteking aan de schildklier (Postpartum Thyreoïditis). Bij 7% van de pas bevallen vrouwen komt dit voor. De symptomen lijken op het ontzwangeren en daardoor wordt een schildklierziekte niet snel ontdekt.  Vaak gaat de ontsteking weer vanzelf voorbij, maar soms blijven vrouwen hier last van hebben. Door de TSH waarde te controleren, en eventueel ook TPO antistoffen, kan veel onbegrip voorkomen worden.

 

Blijkt uit de onderzoeken dat je een schildklier aandoening hebt, kies dan voor een geïntegreerde aanpak. De synthetische schildkliermedicatie zal alleen jouw schildklierwaardes weer herstellen. Een homeopathische behandeling kijkt naar het totaal om daar de balans te herstellen. Tijdens de homeopathische behandeling kan het dan gebeuren dat je minder synthetische schildkliermedicatie nodig heeft of dat er zelfs gestopt kan worden. Natuurlijk gaat dit dan altijd in overleg met de voorschrijvende huisarts.  

 

Meer weten over natuurlijke manier om je balans te herstellen. Neem contact met me op. 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.