· 

Je wordt bijna niet ongesteld, misschien heb je PCOS?

PCOS

PCOS, misschien heb je er wel eens over gehoord, misschien ook niet.

Het komt best veel voor, zo’n 5-10% van de vrouwen in vruchtbare leeftijd heeft het. Het is de meest voorkomende hormonale afwijking bij vrouwen. Maar wat is het?

 

PCOS staat voor Polycysteus Ovarium Syndroom.

Normaliter groeit er één follikel die rijpt en zorgt voor een eisprong. Bij vrouwen die PCOS hebben, worden in de eierstok meerdere kleine follikels gevormd, die klein blijven en niet of nauwelijks tot een eisprong komen. Omdat er langere tijd geen eisprong plaatsvindt, wordt je dus niet of nauwelijks ongesteld.

Er zijn nog andere signalen die op PCOS wijzen. Meestal heb je zelf al het gevoel dat er iets niet klopt in je lichaam, maar dan weet je niet precies wat. Je merkt dat je niet lekker in je vel zit. Maar vaak is niet precies duidelijk wat het is. Iemand omschreef het mij eens als “altijd het gevoel hebben dat je in de week zit vlak voor je menstruatie”. Maar bij iedereen is het anders. Stressgevoeligheid, angsten en ook stemmingswisselingen kunnen voorkomen.

 

Soms kom je er pas achter dat je PCOS hebt, als je een kinderwens hebt en je moeilijk zwanger wordt. PCOS zorgt ook voor een overschot aan mannelijke hormonen, waardoor je overbeharing kunt krijgen. Dit ontstaat vaak op de plaatsen

waar mannen ook haargroei hebben, bijv. op de kin of borst. Maar ook het verlies van haar kan optreden bij PCOS. Veel vrouwen krijgen ook last van acné.

 

Het is niet duidelijk waardoor PCOS ontstaat. Vrouwen die aanleg hebben voor PCOS, krijgen meer symptomen als ze dikker worden. Veel vrouwen met PCOS hebben overgewicht en het is moeilijker om af te vallen als je PCOS hebt. Het is een soort kip-ei probleem. Er is een verhoogde kans op (pre-)diabetes. Ook zijn de bloeddruk en het cholesterol vaak verhoogd. Hierdoor neemt de kans op hart- en vaatziektes toe.

 

Een gezond voedingspatroon, voldoende beweging en het verminderen van stress helpen je om de PCOS onder controle te krijgen. Homeopathie kan je ondersteunen om je hormonen weer in balans te krijgen. Herken je de hierboven genoemde klachten of een deel daarvan, neem dan gerust contact op voor een afspraak.

Reactie schrijven

Commentaren: 0