· 

Zweedse Kruidenbitter

Kruidenbitter

Het Zweedse kruidenbitter is een bijzonder middel waarvan gezegd wordt dat het bijna alles kan genezen. Nu is dat wellicht iets te veel van het goede, maar veel mensen hebben er baat bij. Het is ontzettend bitter, zoals de naam al doet vermoeden. Tegenwoordig eten we zo weinig bitter, dat het echt wel even wennen is. Maar juist deze bitterstoffen brengen je veel goede dingen.

De bijzondere geschiedenis van dit drankje

We starten bij de geschiedenis van dit drankje. Die geschiedenis is fascinerend en bijna mythisch. De Zweedse arts Dr. Samst uit de 17e of 18e eeuw, heeft het Zweedse kruidenelixer in zijn huidige vorm beschreven en toegepast. Dr. Samst gebruikte het zelf elke dag en overleed pas op 104-jarige leeftijd. Ze zeggen dat als hij geen ongeluk had gehad tijdens het paardrijden, hij nu nog geleefd had. Later is dit recept door Maria Treben (1907-1991) opgeschreven in haar boek “Gezondheid uit de apotheek van God”. Hierdoor kreeg het Zweedse kruidenbitter meer bekendheid.

 

Aan de kruiden die gebruikt worden kun je duidelijk zien dat het niet van oorsprong om een Zweeds recept gaat. De oorsprong van dit middel moet worden gezocht in de gebieden rond de Middellandse Zee. Deze drank komt terug op verschillende momenten in de geschiedenis. Een soortgelijke drank werd gebruikt door de Romeinse keizers. Dit ontgiftingsmiddel had de naam ‘Theriak’. Waarschijnlijk hebben de Griekse en Romeinse geleerden geput uit de ervaringen van hun Egyptische voorgangers. Rond de Ptolemeïsche periode In Egypte (323-30 voor Christus) werd een dergelijk ontgiftingsmiddel ook gebruikt. Je ziet dat het Zweedse kruidenbitter en haar voorgangers echte volksremedies zijn die al eeuwenlang gebruikt worden.

Het geheel is meer dan de som der delen

Het bestaat  uit 11 soorten kruiden. Al deze kruiden ondersteunen elkaar en daardoor is het geheel meer dan de som der delen.

 1. Grote Engelwortel
 2. Zilverdistelwortel
 3. Curcuma
 4. Chinese Rabarberwortel
 5. Mirre
 6. Aloë
 7. Manna
 8. Saffraan
 9. Sennablad
 10. Kamfer
 11. Theriak (Engelwortel, Valeriaan, Kaneel, Kurkuma, Mirre en Kardemom)

Er zijn verschillende merken Zweedse kruidenbitter te koop, zowel kant-en-klare tinctuur of droge kruiden. Met de droge kruiden kun je zelf een tinctuur maken met bijvoorbeeld een goede jenever of brandewijn. Je krijgt dan wel heel veel, wel 1,5 liter. Maar het is erg lang houdbaar en het gaat zelfs sterker werken naarmate je het langer bewaart. En misschien kun je iemand anders blij maken met een deel. Doe de kruiden in de alcohol en laat het een tijd trekken. Als het klaar is zeef je de kruiden eruit en bewaar je de tinctuur in een donkere kast.

Waar is Zweeds Bitter goed voor?

Om te beginnen hoef je niet ziek te zijn om Zweedse kruidenbitter te gebruiken. Inname in de winter is erg verstandig om winterkwalen buiten de deur te houden. De kruiden zijn bloedzuiverend en werken op de spijsvertering. Het stimuleert de lever, darmen en nieren om beter te werken. Door het activeren van deze grote uitscheidingsorganen is het een ontgiftingsmiddel en werkt het sterk bloedzuiverend.

 

Het wordt voor zeer veel verschillende klachten gebruikt. Het werkt vooral goed bij verzuringen van het lichaam. Bijvoorbeeld bij reumatische pijnen, vermoeidheid, uitputting, lusteloosheid, darmklachten en eczeem. Gebruik het Zweedse kruidenbitter verstandig en overleg met een dokter/natuurarts of het geschikt voor je is.

Hoe gebruik je het?

Wil je meer tips en weetjes ontvangen over kruidengeneeskunde? Laat dan je E-mail adres achter, dan zet ik je op de verzendlijst van mijn nieuwsbrief.

Je kunt het middel op verschillende manieren innemen:

 • Inwendig: Elke morgen en elke avond 1 theelepel Zweeds Kruidenbitter, eventueel in een glas water. Als je diarree krijgt, dan stoppen. Ben je gevoelig voor diarree, neem dan een minimale dosering. Als je zwaar getafeld hebt kun je na het eten 1-2 theelepels innemen.
 • Uitwendig: Verdunnen met water en dan aanstippen van puistjes, koortslip of insectenbeten.
 • Gorgelen: 3 Eetlepels op een glas water om te gorgelen. Bijvoorbeeld bij keelontsteking, heesheid, amandelontsteking of tandvleesontstekingen.
 • Omslag: Maak watten of een doek met het Zweeds kruidenbitter vochtig en leg het op het aangedane lichaamsdeel. Gevoelige huiddelen kun je betere eerst inwrijven met Goudsbloemzalf (Calendula), want anders kan de huid gaan irriteren. Dek de watten af met plastic folie. Dek vervolgens de folie af met een doek of verband. De omslag laat je 2-4 uur inwerken (tijdsduur afhankelijk van de klacht).

Dit Zweedse drankje schut alle organen van het lichaam wakker. Het gezegde ‘bitter in de mond maakt het hart gezond’ is zeker van toepassing op dit drankje.

 

Probeer het zelf maar. Laat je weten wat je ervan vond?

 


Binnenkort geef ik 2x een digitale workshop 'Zweeds Kruidenbitter maken'.  Heb je interesse hierin, meldt je dan aan en geef aan welke data je kan. Bij voldoende aanmeldingen laat ik beide data doorgaan en kun je alsnog een keuze maken.

 

Wat gaan we doen? De workshop wordt digitaal gegeven via Google Meet. Het zal een kleine groep zijn met voldoende persoonlijke aandacht. Tijdens de workshop maken we samen Zweeds kruidenbitter. Je krijgt de Zweedse kruiden vooraf toegestuurd, samen met een lijstje van de overige benodigdheden. Ook zal ik je een verdere uitleg geven wat Zweedse kruiden voor je kunnen doen en hoe je deze kunt toepassen. Kosten van de workshop zijn 15 euro. 

 

Hieronder kun je je aanmelden voor de workshop

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.


Wil je mijn nieuwsbrief ontvangen? Meld je dan hieronder aan.

Subscribe

* indicates required
/ ( mm / dd )
Commentaren: 23
 • #23

  Virginia (zondag, 14 april 2024 22:21)

  Graag meer info
  Gin.aa@hotmail.com

 • #22

  Van Caelenberghe Jenny (zondag, 25 februari 2024 22:44)

  Ik ben de laatste tijd wat op de sukkel met netelroos enzo en wil de kruiden leren kennen en gebruiken.

 • #21

  Anastasia (woensdag, 01 november 2023 09:39)

  Graag meer info ondanks dat ik fytotherapie heb gestudeerd en zweedskruiden bitter gebruik, heb ik nu darm krampen, senna blad thee vroeger gaf mij ook darmkrampen. MISSCHIEN Kan ik beter stoppen met inname, of alleen uitwendig gebruiken.

 • #20

  baessens robert (woensdag, 25 oktober 2023 14:04)

  GRAAG ZAL IK MEER INFO VERKRIJGEN OVER ZWEEDSE BITTER KRUIDEN .

 • #19

  Mayarka Wouters (zaterdag, 12 augustus 2023 09:47)

  IL WERK AL JARENLANG MET hOMEOPATHIE ENKRUIDEN ENHET RUIDENBITTER WAS WAT IN DE VERGEETHOEK GEGAAN ik ben er sinds kort, sinds vorige maand weer mee begonnen en ik kan u vertellen dat ik me sinsdien weer een stuk beter begin te voelen. Ik heb nieren falen gekregen .sinds kruidenbitter neem begin ik weer beter te plassen hopelijk blijft het verder beteren .

 • #18

  Ria H. (zaterdag, 12 augustus 2023 00:57)

  Geweldig middel de Swedenkruiden bitter.
  Ik had ruim een jaar last van mijn achillespees, ben er toen ‘s-nachts een compres op gaan doen (calendulazalf, pluk watten met de Swedenkruiden, hierop een washandje en daar een plastic pedaalemmerzak omheen en tenslotte een stuk elastische kous erom) . Na 5 dagen was de kwaal verdwenen en heb er nooit meer last van gehad.
  Eenzelfde procedure gebruik ik tegen mijn versleten knie. Ook een geweldig resultaat.

 • #17

  Alblas (donderdag, 03 augustus 2023 19:08)

  Kan ik van de zweedse kruiden ook zalf maken voor mijn artrose handjes?

 • #16

  Marijke (zondag, 23 juli 2023 18:22)

  Ik wil graag meer weten over Zweedse kruiden

 • #15

  Janny (dinsdag, 27 juni 2023 00:39)

  Ben zeer geïnteresseerd in werking van Zweedse kruiden

 • #14

  Janny (maandag, 24 april 2023 21:18)

  Geïnteresseerd in kruidenleer en kruidenbitter en ontvang graag de nieuwsbrief

 • #13

  Ria de Graaf (woensdag, 25 januari 2023 16:54)

  Graag ontvang de nieuwsbrief.

 • #12

  Afra Zwart (maandag, 16 januari 2023 12:47)

  Graag nieuwsbrief ontvangen en iets meer over Zweedse kruiden bitter.

 • #11

  Hja kok (woensdag, 11 januari 2023 17:52)

  Ben zeer geïnteresseerd in kruideleer

 • #10

  Ria (zaterdag, 26 november 2022 10:54)

  Geïnteresseerd

 • #9

  Francine d,hoe (zaterdag, 12 november 2022 11:23)

  Ik ben geïnteresseerd in kruiden en wil er meer over weten

 • #8

  J.N. Mohaboe (zaterdag, 06 augustus 2022 22:09)

  Ik leer ook graag meer over kruiden

 • #7

  Silvera (zaterdag, 06 augustus 2022 14:34)

  Geïnteresseerd in werking van kruiden

 • #6

  Inge (zaterdag, 07 mei 2022 09:00)

  Leer graag alles over de werking van kruiden.
  Super interessant wat je ermee kan en hoe heilzaam ze zijn

 • #5

  veronique (zondag, 20 februari 2022 23:19)

  graag ontvang ik meer kennis van u, bij voorbaat mijn dank. email: v.ragetli@gmail.com

 • #4

  Anke Van Diejen (dinsdag, 15 februari 2022 19:29)

  Ik lees graag over kruiden en hun werking

 • #3

  Janneke (dinsdag, 25 januari 2022 11:40)

  Ik ben zeer geïnteresseerd in deze kruiden homeopathie .

 • #2

  Patrick Cannoot (dinsdag, 02 november 2021 09:18)

  Graag

 • #1

  Ben (maandag, 12 juli 2021 16:35)

  Kennis over kruiden