· 

Waarom stink ik uit mijn mond?

Halitose ofwel slechte adem

Halitose is de medische term voor een slechte adem. Iedereen heeft wel eens een dagje dat je uit je mond stinkt, bijvoorbeeld als je ziek begint te worden. Maar sommige mensen hebben daar veel vaker last van. Voor veel mensen is dat vervelend om over te praten. En het komt vaker voor dan dat je denkt. Halitose is een veelvoorkomende reden om naar de tandarts te gaan. Maar deze kan niet altijd hierbij helpen. In dit artikel staan een aantal veelvoorkomende oorzaken van slechte adem. Wil je meer weten, maak dan gerust een afspraak. Want ook homeopathie kan ondersteunen bij halitose. 

 

Steek je tong eens uit en kijk eens in de spiegel. Is je tong rozig, of zit er een witte aanslag op? Vooral achter op de tong hebben veel mensen een wit-gelige aanslag. Dit tongbeslag kan de oorzaak zijn van een mondgeur. Op dit tongbeslag en in de ruimtes tussen je tanden kunnen bacteriën zitten. Deze bacteriën produceren vluchtige zwavelstof verbindingen die een mondgeur geven. Door een goede mondhygiëne voorkom je dit. Dat betekent naast tanden poetsen, ook flossen tussen je tanden. 

Tongreiniger

Heb je veel tongbeslag, dan is het raadzaam om een ook gebruik te maken van een tongreiniger. Tegenwoordig kun je die gewoon kopen bij de drogisterij. Let goed op het model. Want de grotere en dikkere tongreinigers geven eerder kokhalsneigingen. Het is belangrijk dat je goed achterop je tong kunt komen, de zogenaamde “dead zone”. Ik vind het model van een dun rond gebogen staafje het meest prettig in gebruik.

Als je een tongreiniger gaat gebruiken, zal je opmerken dat de hoeveelheid tongbeslag per periode verschilt. Als je minder goed in je vel zit of als je ziek bent heb je meer tongbeslag dan normaal. Merk je dat je vaak veel tongbeslag hebt, dan is het zinvol om op zoek te gaan naar de achterliggende oorzaak.

Oilpulling

Voor extra mondhygiëne kun je ook gebruik gaan maken van mondspoelingen. Pas op voor alcohol in je mondspoeling, dit kan bij veelvuldig gebruik het slijmvlies beschadigen. ‘Oilpulling is een betere methode. Heb je hier wel eens van gehoord? Dit werkt ook heel goed bij allerlei ontstekingen in de mond. Je neemt een slok olie (sesamolie of kokosolie bijvoorbeeld) in je mond. Deze hou je in je mond en je ‘walst’ de olie langzaam door je mond. Het is de bedoeling om dit ongeveer een kwartier lang te doen. Hou je dit echt niet vol. Wees gerust, je bent niet de enige die die lastig vindt.. ‘Half goed is ook goed’, elke minuut is meegenomen. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt.

Spuug de olie na een tijdje uit in de gootsteen. De olie niet doorslikken hoor, want er zitten allerlei afvalstoffen in. Spoel je mond even na met water, zodat de oliesmaak een beetje weg is.

Mondgeur kan ook komen door ontstekingen in de mond. Juist bij tandvleesontstekingen of terugtrekkend tandvlees is oilpulling zeer aan te bevelen. 

Droge mond

Veel mensen hebben ruiken ’s ochtends uit hun mond doordat er ‘s nachts veel minder speeksel wordt gemaakt. Door te eten of te drinken wordt de speekselvorming gestimuleerd en verdwijnt de mondgeur.

Bijna 25% van de ouderen heeft een droge mond. Dit komt doordat de samenstelling van je speeksel veranderd als je ouder wordt, maar vaak ook van de medicatie die mensen nemen (bijvoorbeeld tegen depressie, allergie of hoge bloeddruk). Ook als je vaak je mond open laat hangen, zal je last vaker hebben van een drogere mond en dus een slechte mondgeur. Veel water drinken kan dan helpen tegen een mondgeur.

 

Ook kun je tijdelijk uit je mond gaan ruiken door voedings- en genotsmiddelen, denk bijvoorbeeld aan uien, knoflook of alcohol. Maar ook bij het verteren van voedsel kunnen er geuren ontstaan. Als je eten niet goed verteerd wordt en er bijvoorbeeld ontlasting in de darmen blijft zitten, kan dit gaan gisten. Hierdoor krijg je extra gasvorming of afvalstoffen. Dat kan ook gebeuren bij het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Via je darmwand kunnen deze afvalstoffen in de bloedbaan worden opgenomen en dan via de longen weer worden uitgeademd. Dat veroorzaakt dan een slechte adem. Ook als je aan het lijnen bent of een streng dieet volgt kun je anders gaan ruiken.

 

Soms komt de geur uit je maag. Bij veel oudere mensen werkt het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag niet meer goed. Ook roken kan van invloed zijn op het sluitspiertje. Als dit spiertje niet meer goed werkt, geeft dat vaak last van zuurbranden. Maar zo kunnen er ook vieze luchten uit de maag ontsnappen. Dit valt te verbeteren met een aantal natuurgeneeskundige tips en trics. 

Dieperliggende oorzaken

Veel mensen hebben ruiken ’s ochtends uit hun mond doordat er ‘s nachts veel minder speeksel wordt gemaakt. Door te eten of te drinken wordt de speekselvorming gestimuleerd en verdwijnt de mondgeur.

De oorzaak van de halitose ligt in zo’n 10% van de gevallen buiten de mondholte. Zit kan bijvoorbeeld komen door ontstekingen van de bijholten, de neus of bij de amandelen of een verminderde leverfunctie. Homeopathie kan helpen om steeds terugkerende ontstekingen te verminderen.

 

Ook stress kan ook zorgen voor een andere geur uit je mond. Er is dan een andere microflora in je mond. Een onderzoek tussen de relatie van speekselbacteriën en stress, toonde aan dat de spiegels van vluchtige zwavelverbindingen bij stress hoger zijn.

De aanpak

Denk je dat je halitose hebt? Kijk of je de oorzaak kunt achterhalen en probeer daar wat aan te doen. Kijk of je daarnaast je mondhygiëne kan verbeteren, bijvoorbeeld door een tongschraper aan te schaffen of oilpulling te doen. Let op dat je gezond en vezelrijk eet en drink voldoende water.

 

Blijf je er last van houden, maak dan een afspraak om te kijken hoe homeopathie je hierbij kan helpen. Homeopathie kan de achterliggende oorzaak aanpakken zoals spijsverteringsproblemen, terugkerende ontstekingen of een verhoogd stressniveau. 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.