· 

ADHD en Voeding (2)

Homeopathische middelen en orthomoleculaire supplementen kunnen helpen bij kinderen met ADHD. Maar door daarnaast ook de voeding aan te pakken bereik je nog meer. Voeding is vaak een trigger die het gedrag versterkt. Wat kun je doen?

RED Dieet

Het dieet dat goede resultaten boekt is het RED-dieet (Restricted Elimination Diet). Meer dan 60% van de kinderen heeft aan het eind van het 5-weken durende RED dieet geen ADHD symptomen meer. Kinderen worden rustiger, friemelen en wiebelen minder. In het RED dieet mag je 5 weken lang alleen een zeer beperkt aantal veilige voedingsmiddelen eten (bijv. witte rijst, kalkoen en groenten). Vervolgens wordt er elke week een nieuw voedingsmiddel toegevoegd en wordt gekeken wat de reactie hierop is. Per kind is afhankelijk wat ‘veilig’ voedsel is. Het kan wel 1,5 jaar duren voordat dit is afgerond. Hoewel het RED dieet erg succesvol is, zijn er in de praktijk maar weinig kinderen die dit volhouden.

 

Het is voor velen niet haalbaar om het zo extreem aan te pakken. Maar je kunt wel stappen maken om gezonder te eten. Je zult zien dat het helpt en dat motiveert weer om verder te gaan. Wat richtlijnen in voeding bij ADHD:

 • Eet (bijna) geen bewerkt voedsel. Dus laat alle pakjes, zakjes, blikjes en kartonnetjes zoveel mogelijk staan in de supermarkt.
 • Eet heel veel groenten: verwerk ze overal in en snack ze als tussendoortje. 
 • Wees matig met vlees, zeker varkensvlees.
 •  Zorg dat je goede vetten binnenkrijgt.
 • Eet biologisch.
 • Vermijd suiker, drop, melk, koffie, alcohol, frisdrank, koekjes, chips en nicotine.
 • Neem geen suiker! Ook geen aspartaam of kunstmatige zoetstoffen. Ook honing is suiker.
 • Hou de glucosespiegel in je bloed zoveel mogelijk constant. Zorg dat je niet te veel koolhydraatrijke voedingsmiddelen eet. Vermijdt energierepen, frisdranken en sapjes. En combineer koolhydraten met vetten, vezels en eiwitten om de opname van de suikers te vertragen.
 • Vermijd bepaalde E nummers. Het belangrijkste E-nummer om te vermijden is E621, mononatriumglutamaat. Vaak wordt deze verstopt op de verpakking onder de naam gistextract. Ook van Karmijn/ E120 is bekend dat kinderen met ADHD hier vaak sterk op reageren. Deze rood/oranje kleurstof zit bijvoorbeeld in vruchtenhagel.
 • Vaak is er een allergie of intolerantie voor deze voedingsmiddelen: soja, koemelk, kaas, ei, pinda’s, sinaasappel, tarwe/ gluten, chocolade, spinazie, grapefruit, selderie. 

Tarwe en zuivel

Naast de drang naar suikers zijn kinderen met ADHD/ADD vaak verslaafd aan tarwe en zuivel. Maar deze voedingsmiddelen kunnen het ADHD gedrag juist weer versterken. Het is lastig, maar probeer deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Veel ADHD-ers hebben een glutenovergevoeligheid. Probeer tarwe eens een paar weken te vermijden en kijk wat het doet. Koop speltbrood (100%), ontbijt met yoghurt en eet geen pasta’s. Lukt het niet om het te vermijden, zorg dan in ieder geval dat je niet bij elke maaltijd tarwe binnenkrijgt.

Ook melkproducten kunnen hetzelfde effect hebben. Er ontstaat een negatieve spiraal van verlangen en negatief gedrag.

Een kip-ei probleem. Neem geen koemelk en kaas, geitenmelk/kaas kan vaak wel. Ook zure melkproducten zoals yoghurt en biogarde gaan vaak wel. Probeer het uit en kijk wat het je brengt.

Ontgiften

Veel kinderen met ADD/ADHD hebben een tekort aan vitamines en mineralen. Vaak zijn er tekorten aan vitamine D, vitamine B12, foliumzuur, magnesium, ferritine, ijzer, calcium, zink of koper. Vaak is de darmflora verre van optimaal, waardoor vitamines en mineralen niet goed opgenomen worden. Daarnaast kunnen de mineralen vaak de celwand niet binnenkomen, omdat er zware metalen op de receptoren zitten van het celmembraan. 

 

Uit onderzoek blijkt dat kinderen met ADD/ADHD 10x zoveel pesticiden en zware metalen in hun bloed hebben als andere kinderen. In de huidige samenleving wordt je overladen met pesticiden, resten van anti-aanbakpannen en antibiotica. Geen wonder dat er tekorten ontstaan. Bepaalde supplementen helpen je systeem ontgiften van deze stoffen. Het is

zeker verstandig om dit te doen onder begeleiding, omdat het heftige reacties kan veroorzaken.

 

Bij een ander onderzoek bleek dat zo’n 40% van de ADHD-ers een duidelijk tekort had aan essentiële vetzuren. Belangrijk om een supplement te slikken met veel Omega-3 vetzuren (vooral EPA). Veel ADHD-ers hebben er baat bij. Kies een goed supplement, want veel supplementen zijn vervuild met zware metalen.

Bewegen

Kinderen, nee iedereen, moet veel bewegen. Bewegen is goed. Maar we zetten onze kinderen het grootste gedeelte van de dag op een stoel in de klas. Gelukkig is daar tegenwoordig steeds meer aandacht voor. Maar juist kinderen met ADHD zitten vol energie en moeten deze energie kwijt.

 

Stimuleer je kind om te sporten en te bewegen. Veel kinderen zijn geneigd om op de bank achter de telefoon te verdwijnen. Hierdoor krijgen ze te weinig beweging. Beweging is vooral voor ADHD-ers extra belangrijk, omdat je zo endorfines stimuleert. In mijn volgende blog zal ik uitleggen waarom beweging juist zo goed is om je beter te voelen.

Grijp in. Ga samen wandelen, fietsen of op pad met je kind. Doe hem of haar bij een sportclub. Laat hem bewegen en

ze/hij zal zich rustiger gaan voelen.

Lekkende darm

De leaky Gut Theory suggereert dat kinderen met ADHD of andere gedragsstoornis lekkende darmen hebben waardoor niet-gespecificeerde voedingsstoffen en chemicaliën de darm via de darmbarrière de bloedcirculatie binnen komen. Ook de darmflora is bij deze kinderen afwijkend.

 

Volgens mij is er vaak geen sprake van een letterlijk lekkende darm. Dat is maar in zeer uitzonderlijke gevallen. Maar eerder dat het voedsel niet goed wordt verteerd in de darmen en niet juist wordt opgenomen in het bloed. Hieraan liggen allerlei oorzaken ten grondslag, zoals bijvoorbeeld slechte voeding, medicatie, gifstoffen, gluten, suikers, stress, overhand van slechte bacteriën in de darmen, slechte leverfunctie en voedselgevoeligheden. Vaak ontstaan hier kip-ei problemen. De lever wordt

belast door slechte voeding, en kan daardoor het voedsel weer niet goed verteren waardoor er problemen ontstaan die weer een extra belasting vormen voor het lichaam.

Er zijn allerlei middelen om de darmwand en laaggradige ontstekingen te herstellen. Je kunt daar supplementen voor innemen of een homeopathisch middel. Maar ook dit begint bij goede voeding om de cyclus te doorbreken.

 

 

Om echt te snappen waarom kinderen zo druk worden van bepaalde voedingsmiddelen en waarom beweging zo belangrijk is,

zal ik uitleggen hoe het systeem van endorfines, Dopamine en GABA werkt. Dat doe ik in mijn volgende blog.

 

Wil je tips en ideeën over hoe je je voeding aan kunt passen. Kijk dan eens naar Fit de Zomer in.

Wil je weten wat ik voor je kan doen? Neem dan contact met mij op.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Matilde (donderdag, 30 januari 2020 02:12)

  er zijn diverse ervaringen over het Red dieet te vinden. Over het algemeen wel positief https://forum.adhdblog.nl/conversations/red-dieet-ons-traject

  Of ADHD verdwijnt doe ik geen uitspraken over.

  Matilde