· 

Eikenprocessierups

Uitslag van de Eikenprocessierups

 

De Eikenprocessierups een rups die zich later zal ontwikkelen tot de Eikenprocessievlinder. En zoals de naam al zegt, leeft hij vooral van eikenbladeren. De rupsen maken geen individuele cocon zoals andere rupsen. De Eikenprocessierupsen zitten met de hele groep bij elkaar. Overdag kruipen de rupsen bij elkaar in een soort nest. En in de avond gaan ze met de hele groep richting de bladeren van de boom om te eten. Dit doen ze door achter elkaar aan te kruipen, zoals in een ‘processie’.  In principe eten ze alleen eikenbladeren, maar als die er niet zijn kunnen ze ook andere bladeren eten. Deze rupsen kunnen de bomen helemaal kaal vreten.

 

De rupsen zijn goed gecamoufleerd in de eikenboom behalve de jonge rupsen, die zijn oranje gekleurd. De rupsen hebben lange haren op hun lichaam en deze haren zorgen bij mens en dier voor problemen. De haren bevatten mierenzuur en hebben een weerhaakje, waarmee ze zich vast kunnen zetten in de huid. In principe zijn de haren een verdedigingsmiddel. Als de rups in gevaar komt laten de haren los en kan de rups de haren zelfs wegschieten. Deze haren blijven hangen tussen de bomen en in de nesten. Als de haren loskomen en naar beneden dwarrelen dan kunnen zo mensen ermee in contact komen.

 

Huiduitslag en jeuk

 

In het voorjaar in Mei, komen de eitjes uit en worden de rupsen geboren. Dan gaan ze eikenblaadjes eten. Zo ongeveer rond deze tijd, eind juni begin juli, zijn de rupsen volwassen en verpoppen ze zich tot vlinder. Hoewel de haren dan hun hoogtepunt hebben gehad, blijven er veel haren achter tussen bladeren en takken. Deze kunnen wel 5 jaar achter blijven en voor problemen zorgen.

 

Door wind en beweging komen de haren die tussen de bladeren en takken zitten naar beneden. Als het lekker weer is gaan mensen naar buiten en komen ze in contact met de haren. Niet alleen mensen, maar ook dieren kunnen last krijgen van de haren van de Eikenprocessierups. Vooral honden hebben vaak last.

 

Het gebied waarin de processierups leeft wordt steeds noordelijker. En de milde winters zorgen ervoor dat de er meer rupsen komen. In de bossen zijn er minder rupsen, omdat er daar meer natuurlijke vijanden van de rupsen zijn.

Klachten

 

Als je in contact komt met de haren van de rups dan zorgt dit voor een huiduitslag. Zoals je waarschijnlijk wel in je omgeving gemerkt hebt, is de ene persoon daar gevoeliger voor dan de andere. Naast dat de reactie van persoon tot persoon verschilt, lijkt het er ook op dat de klachten erger worden als je vaker in contact komt met de haren.

Het mierenzuur in de haren zorgt voor problemen die een beetje vergelijkbaar zijn met de uitslag die je krijgt als je door de brandnetels bent gelopen. In brandnetels zit namelijk ook mierenzuur. Dit mierenzuur zorgt voor roodheid, jeuk, bultjes en soms blaasjes. Het is te vergelijken met andere allergische reacties.

 

De huiduitslag van de haren van de Eikenprocessierups ontstaat enkele uren (tot 8 uur) nadat men in contact met de haren is gekomen. Je zult niet altijd bewust in aanraking zijn gekomen met deze haren, maar wellicht kun je het wel herleiden naar een fietstochtje of een wandeling onder een Eikenboom. De huid gaat ontsteken en dit kan wel 2 weken aanhouden. Naast huiduitslag kun je ook last krijgen van je ogen of luchtwegen. 

Behandeling van de jeuk en uitslag

 

Allereerst is het goed om het contact zoveel mogelijk te voorkomen. Draag bedekkende kleding. Let goed op waar eikenbomen staan. Als de bladeren flink zijn aangevreten is dit een teken dat hier veel rupsen zitten. Eikenbomen in bosgebieden geven vaak minder risico, omdat de rups hier veel meer natuurlijke vijanden heeft.

Kom je toch in aanraking met de haren. Wrijf dan niet maar, spoel ze goed af. Als je wrijft dan verspreid je de haren alleen maar en maak je het erger. Zorg dat je de kleren ook goed uitspoelt.

 

Over het algemeen gaan de klachten na ongeveer twee weken vanzelf over. Maar de klachten kunnen veel ongemak geven. Met een homeopathisch middel kun je de tijd proberen te verkorten en de klachten milder maken. 

Homeopathie gaat uit van de individu, en daarom zal het homeopathische middel ook afgestemd worden op de persoon. Er zijn verschillende homeopathische middelen beschikbaar voor dit soort klachten. Toch is er een middel dat er in mijn praktijk uitspringt bij het behandelen van klachten door de eikenprocessierups. In de meeste gevallen werkt dit ene middel uitstekend. 

 

Wil je meer weten over dit middel en wil je homeopathische korrels hiervan hebben. Neem dan gerust contact op. Je kunt bij mij speciale pakketjes kopen met korrels voor 25 euro. Deze korrels kun je gebruiken als de de huiduitslag hebt van de processierups, maar deze kunnen ook preventief ingezet worden. Wil je meer informatie, neem dan contact met me op. 

 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.