· 

Wat kun je doen tegen jicht?

Wil jij eindelijk van die jicht af?

Jicht…. Het voelt alsof iemand in mes in je teen zet. Zo erg is de pijn. Pijnstillers halen vaak weinig uit. Je voelt je opgelucht als de pijn naar een paar dagen eindelijk verdwijnt. Maar helaas komt er bij twee-derde van de mensen binnen een jaar weer een nieuwe aanval. Bij sommige zit het in de teen, knie of in de enkel. De pijn is scherp, stekend en ondragelijk.

 

Van je omgeving hoor je misschien dat jicht het gevolg is van een overdadige levensstijl. Dat is slechts ten dele waar. Jicht is een stofwisselingsziekte. Meestal krijgen mensen steeds sterkere pijnstillers en modderen ze jaren lang en talloze jichtaanvallen door. 

Wat is jicht

 

In je lichaam worden steeds cellen afgebroken. Bijvoorbeeld voor het vervangen van cellen, of bij je spijsvertering. Bij dit proces komt er een stofje vrij dat purine heet en afbrokkelt in urinezuur. Als alles goed gaat dan scheidt je lichaam dit via je bloed uit naar je nieren, waar je het uitplast. Maar soms werkt dit stofwisselingsproces niet goed. Hierdoor komt er te veel urinezuur in je bloed. Dit vormt dan kristallen. Dit is er aan de hand als je jicht hebt. Jicht is daarom ook een stofwisselingsziekte. 

 

Vaak worden de urinezuurkristallen gevormd op de minder doorbloedde, koudere plaatsen in je lichaam. Daarom zit jicht meestal aan de gewrichten in de handen of de voeten. Maar ook nierstenen kunnen een gevolg zijn van jicht. In meer dan de helft van de gevallen betreft het de grote teen. Als deze kristallen neerslaan in de gewrichten, dan ziet het lichaam dit als indringers. Het lichaam gaat aan de slag om het op te ruimen en er komt een ontsteking. Dit is dan zo’n pijnlijke jichtaanval.

Een jichtaanval is het topje van de ijsberg

 

Vaak behandelen huisartsen de pijnklachten bij jicht, maar niet de aanleiding. Die acute jichtaanvallen zijn slechts het topje van de ijsberg. En deze herhaaldelijke jicht aanvallen kunnen slijtage en schade aan gewrichten veroorzaken.

Jammer. Want er is veel aan jicht te doen. Het is ontzettend belangrijk om goede uitleg te geven wat jicht nu precies is. En wat je eraan kunt doen. Dus voordat je volgestopt wordt met allerlei pillen. Lees deze tips en/of maak een afspraak om te kijken wat ik voor je kan doen.

Lifestyle

Kleine wijzigingen in je lifestyle helpen vaak al bij beginnende jichtklachten. Allereerst is het belangrijk om goed op je gewicht te letten. Val een paar kilo af, dat helpt al. Voldoende beweging vermindert de kans op jicht. Bewegen kan dan sporten zijn. Maar ik heb geleerd dat je naar je 40ste niet meer extreem moet sporten maar meer moet bewegen. Wandel, fiets en kom van die bank af.

Leef en eet gezond. Water helpt de nieren om het urinezuur af te voeren. Heb je jicht, drink dan zeker 2 liter water per dag. Eet voldoende groenten en fruit, dit helpt je lichaam om de gifstoffen goed af te voeren. Het eten van meer dan twee stuks fruit per dag zorgt juist voor een risicoverlaging van meer dan 50%. Ook magere zuivelproducten zijn goed. Bepaalde eiwitten hierin bevorderen de uitscheiding van urinezuur.

Alcohol en fructose suiker verhogen de kans op jicht

 

 

Een aantal  voedingsmiddelen werkt jicht in de hand, dus deze kun je het best vermijden.

Vooral door bier of likeur stijgt de urinezuurconcentratie in het bloed wat een verhoogde kans op jicht geeft. Drink dus minder alcohol.

Ook vruchtensap of frisdrank vergroten de kans op jicht. Dus niet alleen het urinezuur is verantwoordelijk voor het ontstaan van jicht. Ook de inname van fructose zorgt voor een verhoogde kans op jicht.  Fructose zit in zoete producten zoals frisdranken, fruitsap, koek en snoep. Ook honing bevat 40% fructose en moet je met mate gebruiken.

Minder vlees helpt, maar slechts een beetje

Een hoge vleesconsumptie zorgt voor een verhoogde kans op jicht. Purine-eiwitarme voeding wordt aanbevolen. Dus geen haring, forel, zalm, kalfsvlees, wild, orgaanvlees. Ook peulvruchten, maïs, prei en bleekselderij zijn rijk aan purine. Toch levert purine uit voeding maar een kleine bijdrage aan de verhoogde hoeveelheid urinezuur. Voeding is maar voor 10% verantwoordelijk voor het urinezuurgehalte in het bloed. De overige 90% wordt bepaald door andere factoren en is afhankelijk van je stofwisseling.

Omeprazol en plastabletten verhogen de kans op jicht

 

Bepaalde medicijnen vergroten de kans op jicht. De zogenaamde plastabletten (ofwel diuretica) zorgen ervoor dat de nieren niet meer goed het urinezuur kunnen uitscheiden. Dat vergoot de kans op jicht. Ook bij de bekende maagzuurremmer omeprazol is acute jicht gemeld als bijwerking.

Homeopathie tegen jicht

 

Wat kun je nog meer doen? Bij een acute jichtaanval kan een goed gekozen acuut homeopathisch middel de pijn verlichten.  Binnen de homeopathie is het belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak van de klachten. Hier ga ik dan vervolgens ook tijdens de behandeling op in.

 

Vaak kunnen kleine veranderingen in lifestyle al iets verlichting bieden. Daarnaast beschermt vitamine C tegen de ontwikkeling van jicht. Uit een Canadees onderzoek bleek dat mannen die dagelijks vitamine C slikten veel minder kans hadden op jicht. Suppletie met meer dag 1500mg per dag verlaagde het risico met 45%. Maar ga niet zomer zelf pillen slikken, overleg hierover eerst met een deskundige. Een behandeling met een homeopathisch constitutie middel zal ervoor zorgen dat je stofwisseling meer in balans komt en er geen nieuwe jichtaanvallen meer komen. 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.