· 

Sate kruiden

Wil jij een start maken om gezonder te gaan eten?  Om eerlijker te eten en meer echt zelf te gaan koken? Soms zit het een kleine dingen. Door fabrieksvoedsel te vermijden en meer zelf te maken, wordt je maaltijd al een stuk gezonder. Dus minder pakjes en zakjes en meer eerlijk eten. In mijn zoektocht naar simpele basic recepten om mijn dagelijkse maaltijden gezonder, eerlijker en lekkerder te maken, ben ik een aantal simpele en goed bruikbare recepten tegen gekomen. Deze deel ik graag met je.

Zelfgemaakte sate kruiden ipv een zakje

Ik gebruikte vaak zakjes kruiden, omdat ik het handig vond dat het dan altijd goed smaakte en omdat ik zelf niet goed wist welke kruiden ik moest gebruiken om een bepaald gerecht te krijgen. Maar door het gebruik van pakjes en zakjes krijg je ongemerkt heel veel suiker, zout en allerlei kunstmatige smaakstoffen binnen. Nu ik al jaren geen pakjes en zakjes meer gebruik, merk juist het verschil als ik dat wel een keer eet. Het is vaak veel te zout of te sterk, maar vooral doordat mijn tong gaat tintelen. In veel zakjes en pakjes wordt de smaakversterker mononatriumglutamaat gebruikt (of gist-extract of E621 of een van de vele andere namen). Deze smaakversterker zit ook vaak in bouillonblokjes. Dit geeft een lekkere umami smaak aan het eten, maar is een flinke verstoorder in je lichaam.

 

Wil je gezonder gaan eten. Doe dan allereerst de pakjes en zakjes de deur uit en maak zelf je kruidenmixen. Dat is al een flinke stap de goede richting in.

Probeer dit recept met sate kruiden eens.

Ingrediënten

  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl ketoembar/ koriander
  • 1/2 tl gemberwortel/ djahé
  • 1/2 tl djinten/ komijnzaad
  • 1/2 tl laos/ galanga wortel
  • 1/2 tl serehpoeder/ citroengras
  • 1/2 tl koenjit/ curcuma
  • 1 tl bruine suiker
  • 3 tl olie
  • 4 el ketjap
  • 1 tl sambal

Misschien heb je weinig kruiden in huis en beperkt de voorraad kruiden zich bij jou tot peper, zout en nootmuskaat. Dan raad ik je echt aan om te investeren in verschillende kruiden. Als je ze hebt staan, zal je ook eerder ermee gaan koken. Experimenteer en kijk wat jij lekker vindt. In kruiden zitten veel goede stoffen die ten goede komen aan je gezondheid.  Je kunt het beste de kruiden op de markt of bij de biowinkel kopen. 

Heb je een lekkere mix, maak dan een voorraad van deze kruidenmix en bewaar dit in een leeg glazen potje. Zo grijp je nooit mis en kost het weinig tijd.

Bereiding

Het lekkerste is als het vlees geruime tijd marineert in deze mix. Meestal maak ik het een dag van tevoren klaar. Ik gebruik deze mix meestal voor 400 gram vlees. Het beste kun je zelf experimenteren wat jij lekker vindt. 

Je kunt met deze mix het vlees marineren. Maar ik gebruik het ook vaak om boontjes in te roerbakken. Ik fruit dan een ui, een knoflook en wat van deze kruiden samen. Vervolgens voeg ik (iets aangegaarde) sperziebonen toe en roerbak ik dit even. Ook lekker.