Wil jij een start maken om gezonder te gaan eten? Om eerlijker te eten en meer echt zelf te gaan koken? Soms zit het een kleine dingen. Door fabrieksvoedsel te vermijden en meer zelf te maken, wordt je maaltijd al een stuk gezonder. Dus minder pakjes en zakjes en meer eerlijk eten. In mijn zoektocht naar simpele basic recepten om mijn dagelijkse maaltijden gezonder, eerlijker en lekkerder te maken, ben ik een aantal simpele en goed bruikbare recepten tegen gekomen. Deze deel ik graag met je.
Super lekkere taco-saus
In het najaar krijg ik vaak kriebels om te wecken. Dan weck ik vaak een aantal potten taco-saus. Deze saus gebruik ik later voor de chili-con-carne, voor taco's of tortilla's. Als ik geen zin heb om te koken dan mix ik bijvoorbeeld wat gehakt met deze saus. Deze eet ik dan op een tortilla met wat sla, komkommer en paprika. In de saus zitten heel veel groenten, dus dan eet je toch gezond. Hier in huis vinden we deze saus allemaal heerlijk. Iets pittig met het lekkere van heel veel groenten. En het smaakt zoveel lekkerder dan de potjes die je in de winkel koopt!
Ingrediënten
Deze saus maak ik vaak in grote hoeveelheden klaar. Ik koop uien, paprika's en tomaten, of haal ze uit de moestuin. De saus die ik over heb vries ik in of weck ik. Dan kan ik deze saus later weer gebruiken.
-
3 kg vleestomaten
- 800 gram uien
- 8 paprika's in verschillende kleuren
- 5 tenen knoflook
- 1 pepertje
- 400 gram tomatenpuree
- Kruiden: cayennepeper, paprikapoeder, koriander, gerookte paprikapoeder, chilipoeder, komijn
- el citroensap
- (keltisch zee-)zout
Zout is lekker, geeft smaak aan het eten en bevat allerlei mineralen. Maar we krijgen te veel zout binnen. Veel kant en klaar voedsel bevat veel zout en ook weinig mineraalrijk zout. Vergelijk het als witte suiker versus suiker in een appel. Gewoon wit zout is niet gezond. Vervang je gewone keukenzout door Keltisch zeezout. Dit bevat veel meer mineralen. Koop een mooie zoutmolen en vul die met dit Keltisch zeezout (verkrijgbaar bij de biowinkel). Keltisch zeezout bevat veel goede mineralen en minder natrium dan ander zout. Je zult merken dat dit zout lekkerder is en minder scherp smaakt. Daarnaast doe je je lichaam er een groot plezier mee.
Bereiding
- Maak alle groenten goed schoon. Haal de zaadjes uit de Spaanse peper. En pel de tomaten. Snij de tomaten en paprika in blokjes (niet te klein). Snipper de uien grof. Pel de teentjes knoflook en snipper ze heel fijn. Snipper ook de Spaanse peper heel fijn.
- Fruit de ui, het pepertje, knoflook en paprika.
- Voeg de cayennepeper, paprikapoeder en koriander toe.
- Voeg de tomatenpuree toe. Zorg dat deze eventjes doorbakt, zodat de zure smaak verdwijnt.
- Voeg dan de tomaten toe, en wat water.
- Kruid het met de verschillende kruiden naar smaak. Zelf doe ik er redelijk veel kruiden bij.
- Voeg dan de citroensap toe en laat het 10-20 minuten sudderen.
- Proef tot slot even van de saus en kruid eventueel nog wat bij.
Je kunt deze saus koud als dipsaus eten. Maar ook warm bij allerlei Mexicaanse gerechten.
Vries je de saus in, dan kun je deze ongeveer 3 maanden bewaren.
Je kunt de saus ook wecken. Steriliseer dan een aantal potjes in kokend water. Doe de saus gloeiend heet in de potjes en zet ze op de kop neer. Dan kun je ze wel tot een jaar bewaren, maar meestal redden ze dat niet bij ons....